Derfor skal du bruge en boligadvokat

Står du over for at skulle købe en bolig? I den situation er der mange ting, der skal falde på plads og gå op i en højere enhed, før du kan stå med en underskrevet købsaftale.

Vil du være sikker på, at du kommer bedst muligt hen til din drømmebolig, er det en fordel at få en boligadvokat med på sidelinjen. Denne type advokat hjælper dig nemlig igennem flere processer i boligkøbet. Er du i tvivl om, hvad en boligadvokat er, og hvordan vedkommende kan hjælpe dig? Bliv klogere på det ved at læse med her.

Hvad er en boligadvokat?

En boligadvokat er en uvildig fagperson, der står på din side, når du for eksempel skal købe bolig. Her vil vedkommende varetage dine interesser uden at være påvirket af andre aktører. En boligadvokat vil derfor ikke få provision fra sælger, ejendomsmægler, banker og realkreditinstitutter.

Det korte af det lange er, at du får professionel rådgivning, hvor det er dine interesser, der bliver varetaget. Derudover er det en person, der kan hjælpe med de praktiske og administrative elementer ved et boligkøb.

En boligkøbs-advokat kan hjælpe dig med at få en mere sikker handel. Du får nemlig en bedre klarhed over, hvad det egentlig er, du køber.

Hvornår skal jeg bruge en boligadvokat til køb af bolig?

En boligadvokat kan være en fordel at benytte, når du skal købe en bolig. Det kan både være, hvis du skal købe villa, rækkehus, lejlighed, andelsbolig, grund, erhvervsejendom og meget andet.

Når du skal foretage et boligkøb, er der mange ting, du skal tage hensyn til. Derudover er det ikke altid helt nemt at gennemskue forskellige dokumenter, processer og så videre. En boligadvokat kan derfor hjælpe dig med at få et samlet overblik over, hvad du skal være opmærksom på ved boligen.

Derudover får du også hjælp til at få foretaget nødvendige administrative ting, der hører med til et boligkøb, men som du måske ikke har så meget forstand på. Derudover er der nogle processer, hvor det kun er en advokat, der kan foretage det.

Er det relevant, hvis jeg skal sælge?

Står du som sælger i en bolighandel, kan det også være relevant at benytte en boligadvokat. Det er især i tilfældet, hvor du vælger at sælge din bolig selv uden om ejendomsmægleren. Det kan for eksempel være for at undgå det dyre ejendomsmæglersalær.

Der vil være mange praktiske ting, som en ejendomsmægler tager sig af, som du nu selv skal tage dig af. Det er her, en boligadvokat kan lette en del af byrden for dig, uden det bliver lige så dyrt som at benytte en ejendomsmægler.

Forud for et salg kan det være opgaver som:

  • Indhente offentlige dokumenter, servitutter, tingbog og lignende
  • Gennemgang af de nødvendige dokumenter for salget
  • Udarbejdelse af købsaftale
  • Indhente dine restgældsoplysninger
  • Sørge for oprettelse af deponeringskonto
  • Varetage korrespondance med købers bank og evt. rådgiver
  • Gennemgang og godkendelse af skøde og refusionsopgørelse
  • Meddele de pågældende forsyningsværker om ejerskifte.

Dette er blot eksempler på, hvad en boligadvokat kan hjælpe dig med, når du skal sælge din bolig. En boligadvokat kan derfor være en fordel at benytte sig af, hvis du vil være sikker på, at der er styr på de nødvendige foranstaltninger forud for salget.

Hvilke opgaver løser en boligadvokat?
Der er mange steder i købsprocessen, hvor du kan gøre brug af en boligadvokat. Det er derfor noget, du skal gøre op med dig selv, hvornår du synes, det er relevant.

Denne type advokat kan hjælpe på flere forskellige punkter. Langt de fleste vælger dog at inddrage en juridisk fagperson, når de har fundet drømmehuset, de vil købe. Når du skal underskrive en købsaftale, er det vigtigt, at der bliver inkluderet et advokatforbehold.

Med et advokatforbehold kan du netop få en boligadvokat til at kigge købsaftalen igennem, inden den bliver godkendt. Det betyder kort sagt, at aftalen først er bindende, når din boligadvokat har sagt god for punkterne i aftalen.

Det kan være, at der er behov for at lave nogle justeringer og tilføje ekstra punkter. På den måde sikrer du dig, at du får en god aftale uden en masse overraskelser bagefter.

Efterfølgende er der andre processer, hvor en boligadvokat er behjælpelig. Det er for eksempel i forhold til udarbejdelse af skøde, tinglysning, refusionsopgørelse og så videre. En boligadvokat er derfor yderst anvendelig i mange situationer i forbindelse med køb af bolig.

Hvad koster en boligadvokat?

Prisen for en boligadvokat varierer, alt efter hvad vedkommende skal hjælpe dig med. Der kan derfor være stor forskel på priserne. Derudover varierer det selvfølgelig fra advokatfirma til advokatfirma.

Lad os antage, at du som køber skal bruge advokaten til berigtigelse. Så vil vedkommende sørge for, at der bliver udført de nødvendige processer for at få gennemført handlen.

Først vil det være en gennemgang af købsaftalen for at sikre, at den indeholder de rigtige oplysninger. Når din boligadvokat har godkendt den, vil vedkommende også sørge for, at det bliver en realitet. Det er i forhold til deponering, tinglysning af skøde og så videre.

Prisen for dette vil typisk ligge på 8.000 kroner og opefter, alt efter hvem du vælger.

Står du i stedet som sælger i forbindelse med selvsalg, vil prisen være anderledes. Den endelige pris afhænger dog af, hvor meget du skal have advokaten til at hjælpe dig med.

Hos langt de fleste advokatfirmaer kan du få en pakkeløsning. Her betaler du en samlet pris for alle de opgaver, vedkommende hjælper dig med. I dette tilfælde vil prisen typisk ligge på 9.000 kroner og opefter.

Vælger du en pakkeløsning, skal du være ekstra opmærksom på, hvad der er med i aftalen, og hvad der ikke er. På den måde sikrer du dig, at der er det nødvendige med, men at du samtidig ikke betaler for meget.

Vær på den sikre side med en boligadvokat

For at opsummere her til sidst kan det kun understreges, at der er mange fordele ved at benytte en boligadvokat. Vedkommende kan nemlig hjælpe dig med en sikker handel – uanset om du er køber eller sælger. Det er derfor en rigtig god investering i forbindelse med køb og salg.